tisdag 19 maj 2009

Vintips.. =)

Fick ett så sms av en kompis igår.
Måste bara dela med mig av hans vinkunskaper! =)
"Så här inför sommaren så kanske ett litet vintips skulle passa?
Jag som är lite kunnig när det gäller vin har några tips som jag tänkte dela med mig av.
Först & främst skiljer man mellan röda & vita viner:
Lättast skiljer mandessa båda vintyperna från varandra om man skvalpar ut en skvätt på en vit duk,Det vin, som lämnar en lila fläck efter sig är ett rödvin.
Riktiga kännare kan på bara smaken avgöra om vinet är vitt eller rött.
De vita vinerna smakar i regel ättika medan de röda smakar stämpelfärg. Man kan alltså genom att suga på en vanlig kontorsstämpel & sedan jämföra smaken med ett vin, konstatera om detta är rött eller inte.
Till fiskrätter, såsom fiskbullar & matjesill föredrar det flesta vitt vin, medan man till kötträtter, såsom falukorv & sylta bör ta ett rött vin.
Portvin är ett vin som man serverar i porten. Har maningen port kan man bjuda på det i trappuppgången eller i hissen.
När man serverar torra viner bör man se till att det inte är tvärdrag eller att någon av gästerna börjar nysa, ty i sådana fall dammar vinet om kring lägenheten/ rummet.När man serverar ett torrt vin är det därför lämpligt att ha en dammsugare i beredskap
Om man själv ska bära hem sina flaskor från systembolaget gör man klokt i att köpa ett lättvin, så man inte får för tungt att kånka på.
Till vilt bör man välja något vildvin, medan man till grillat & annat vidbränt kött serverar brännvin. Renstek sköljer man ner med renat.
Saker som är svåra att säga när du druckit för mycket vin:
- Överträffat
- Innovativt
- Preliminärt
-Kvastskaft
Saker som är väldigt svåra att säga när du druckit för mycket vin:
- Västkustskt
-Konstitutionerad
-Substantivera
- Tillvägagångssätt
Saker som är i stort sett omöjliga att säga när du druckit för mycket vin:
-Tack, men jag vill inte ha sex.
- Nej, ingen mer sprit för min del.
- Ledsen, du är inte min typ.
Lycka till med vindrickandet i sommar!!"
Tack för ett gott skratt! =)

1 kommentar: